Вітаю Вас, Гість
Головна » 2012 » Вересень » 2 » У Стрию зняли фільм про коменданта міста часів ЗУНР
12.59.53
У Стрию зняли фільм про коменданта міста часів ЗУНР
Завершилися зйомки документального фільму про сотника Української Галицької Армії Миколу Гошка, який був комендантом у Стрию в часи ЗУНР.
Микола Гошко випускник найстарішої в світовій історії австрійської Терезіанської військової академії у місті Віннер-Нойштадт військової академії. Після Листопадового чину був призначений військовим комендантом Стрия. Цікаво, що саме Стрий був одним із тих міст, які найдовше втримали владу українців. Пізніше за заслуги він був призначений комендантом тогочасної столиці ЗУНРу – Станіславові. Саме там під час взяття міста він був схоплений поляками. Пізніше звільнений він перебрався до Бродів, де прожив до 1940 року, коли був арештований НКВД. Цього ж року Микола Гошко був розстріляний у тюрмі на Лонцького у Львові.

Про це ІА ZIK повідомила прес-служба депутата Львівської облради Андрія Кота.

Участь у зйомках фільму взяло Товариство «Пам’ять», яке надало оригінальні однострої, що найкраще підкреслювали дух тогочасних подій.

На сьогодні триває монтаж, накладення звуку та підготовка фільму до випуску на широкі екрани. Презентація фільму відбудеться у жовтні цього року на львівському телебаченні, а також у кінотеатрах міста Стрий.

«У наші дні важливо пам’ятати своє минуле. Не знаючи минулого, не можна будувати наше майбутнє. Щиро дякую тим людям, які ініціювали та брали участь у створенні фільму про мого прадіда Миколу Гошка. Хочеться, щоб кожний герой, який доклався до створення нашої Незалежної України був увіковічений у пам'яті нащадків», – зазначив депутат Львівської обласної ради, кандидат у народні депутати Андрій Кіт.
Категорія: Стрий | Переглядів: 971 | Додав: administrator | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 1
1 Jessalyn  
0
Me and this article, sitintg in a tree, L-E-A-R-N-I-N-G!

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]