Вітаю Вас, Гість
Головна » 2012 » Січень » 22 » В Стрию відзначили 100-річчя Ярослава Стецька
22.11.32
В Стрию відзначили 100-річчя Ярослава Стецька

1_3Неподалік від міської ради височить у Стрию пам'ятник Ярославові Стецьку. Пам'ять про нього вшановано першого листопада на честь 79-ї річниці Західно-Української Народної Республіки. Тим самим підкреслено історичну залежність та закономірність подій 1 листопада 1918 року і 30 червня 1941 року, коли Ярослав Стецько проголосив Акт про незалежність Української держави.

19 січня біля памʼятника зібралось велелюдне віче з нагоди 100-річчя від дня народження Ярослава Стецька. Представники влади міста Стрия, Стрийського району, Львівської обласної ради, громадських організацій та політичних партій прийшли висловити свою шану людині, яка поклала своє життя на вівтар незалежності України. Ярослав Стецько 30 червня 1941 році скликав у м. Львові Національні збори і проголосив Акт відновлення Української Держави. На башті Князівської гори було піднято національний прапор. Львівська радіостанція повідомила про Акт населення України і передала благословіння митрополита Андрія Шептицького з цієї нагоди.

1_4Громадський діяч, голова Благодійного фонду «Добре серце», голова Львівської крайової організації Української партії Олег Канівець поклав квіти до памʼятника очільнику  Проводу ОУН(р)  і сказав:

«Державницька, патріотична позиція Ярослава Стецька саме сьогодні є актуальною для молодої української держави. Ми бачимо експансію путінської Росії у всіх сферах - економічній, культурній, духовній: газовий шантаж, засилля російської попси на екранах, наступ на українську мову, українську пісню, українську церкву. За словами найближчої його соратниці й дружини, світлої памʼяті Слави Стецько, Ярослав Стецько вважав, що Україна є революційною проблемою світу, що власне від України буде залежати, чи буде існувати Російсько-Совєтська імперія чи ні. Ця імперія, як в давніші часи, так і сьогодні, заволоділа одною шостою земної кулі, вона загрожує всім іншим ще вільним країнам, отже, цілому світові. Від її розвалу зникне ця загроза, бо від того, чи існуватиме імперія, залежить, чи буде самостійна Україна, чи ні, себто з розвалом імперії, з постанням самостійної України зникає загроза для цілого світу, тому Україна є революційною проблемою цілого цивілізованого світу.»

http://www.dobreserce.com/
Категорія: Стрий | Переглядів: 716 | Додав: administrator | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 1
1 Fujimura  
0
Last one to uitizle this is a rotten egg!

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]