Вітаю Вас, Гість
Головна » 2012 » Червень » 28 » Визнання та оформлення права власності
10.10.02
Визнання та оформлення права власності

Через помилки та недосконалість адміністративних механізмів невчасне оформлення права власності і вчинення дій щодо реєстрації об’єктів нерухомості,  звернення до суду часто стає єди­ним способом визнання права власності та оформлення документів, які його засвідчують.

Наприклад, візьмемо справу за позовом гро­мадянина про визнання права власності на незакінчений будівництвом житловий будинок у порядку спадкування, який було задоволено. Позивачка є спадкоєм­цем померлої за заповітом. У встановлений ст.1270 ЦК України строк позивачка звернулася до нотаріальної контори з заявою про прийняття спадщини та прийняла її. При зверненні до нотаріуса за видачею свідоцтва про право на спадщину на належний померлій незакінчений будівництвом будинок з господарськими спорудами, їй було відмовлено в зв’язку з відсутністю документа, який підтверджує право власності спадкодавця на це майно. Зважаючи на те, що визнання за позивачем права влас­ності на вищевказане нерухоме майно не порушує права інших осіб, а також беручи до уваги те, що вона побудувала господарські будівлі, не порушуючи будівельні, санітарні й інші норми й правила, позивач вва­жає, що за нею в судовому порядку може бути визнане право власності. З огляду на зазначене, суд прийняв правильне рішення, оскільки позо­вні вимоги позивача ґрунтуються на законі, доведені у встановленому законом порядку та є такими, що підлягають задоволенню в повному обсязі.

Є безліч інших прикладів неоформлення громадянами права власності. Для прикладу, у справі за позовом громадянина про визнання права власності на жилий будинок з госпо­дарськими спорудами суд позов задоволив. Рішення суду мотивовано наступним. Мати позивача збудувала жилий будинок з гос­подарськими спорудами в, але належним чином не зареєструвала нерухомість у бюро технічної інвентаризації. Позивач є єдиним спадкоємцем за зако­ном першої черги, отримати спадщину не має можливості, у зв’язку з тим, що покійна мати позивача не отримала права власності на вказа­ний будинок з господарськими спорудами. Суд дійшов до висновку, що оскільки до спадкоємця переходять всі права та обов’язки, які належа­ли спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинились з його смертю, то до позивача перейшло право на нерухоме майно, а те, що покійна при житті не отримала правовстановлюючі документи на житловий будинок та надвірні будівлі, звернення у зв’язку з цим пози­вача до суду не суперечить ст. 328 ЦК України.

У липні експерти Фонду «Право і демократія» завітають до Стрия з виїзною зустріччю з мешканцями міста. Зацікавлені особи переглянуть фільм про самоорганізацію населення, прослухають лекцію про доступ до публічної інформації, судовий захист своїх прав та укладення і виконання договорів оренди земельних часток (паїв) в контексті інтересів орендодавців.

Громадяни, зацікавлені в захисті свого права власності, також можуть звернутися до безкоштовної юридичної приймальні Фонду «Право і демократія» за адресою м.Львів, проїзд Крива Липа, 6, 3-й поверх, тел..: (032) 2971932.

Експерти Фонду надають консультації в рамках проекту «Підвищення рівня правової обізнаності про доступ до правосуддя незахищених верств населення Львівської області», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та Management System International (MSI).

Портал "Львівський вісник"

Категорія: Стрий | Переглядів: 702 | Додав: administrator | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]