Вітаю Вас, Гість
Головна » 2012 » Серпень » 14 » З Маковеям дорогі друзі.
12.47.21
З Маковеям дорогі друзі.
Маковію 14 серпня 2012 : прикмети, традиції і обряди.Народна назва свята(Маковію, Маковію, Врятував Перший Спас на воді, Сім братів мучеників Маккавеев - 14 серпня), безумовно, пішла від офіційної просто по співзвуччю: Маккавеев - Маковію - Маковій.Освячені трави і квіти клали в купіль дитині, щоб ріс здоровим, відваром змащували віскі, щоб не хворіла голова. З присвячених базилік робили кропильце, коли кропили святою водою молодих на весіллі або проводжали когось в далеку дорогу. Мак, квіти і зілля зберігали цілий рік за образами, щоб заварювати у разі потреби.

Свячене зілля кидали в колодязь, щоб посвятити у він воду. Її вважали корисною для вагітних, породіль, дітей і для усіх, хто захворіє.
М'яту, мелісу, чебрець, базилік використали для облагороджування напоїв - компоту, а особливо варенухи, на м'ятній або лісовий воді замішували пряники.

Дівчата і жінки, які йшли святити зілля, мак і квіти, повинні були перед тим добре поїсти, щоб наступного року дочекатися щедрого урожаю, і не лише на мак, але і на хліб і овочі, на фрукти і ягоди.
Спасом Першим називають свято Маковій, тому що скоро(19 серпня) настає справжній Спас, або Перетворення господнє. Спасом на воді звуть його через традицію в деяких районах України купатися удосвіта в річці хворим лихоманкою - вода цього дня вважалася цілющою. Так само хворі могли скористатися водою освяченого колодязя.

Вірили, що якщо " ви-дюк" освятити три, сім або дев'ять разів(а святити можна було і на Маковій, і на Паску), то його сила ставала непереможною. Обсипавши таким маком хлів, будинок або двір, не сумнівалися, що відьми, біси, чаклуни і так далі не досягнуть мети. Нечисть не могла переступити через розсипаний мак, і їй доводилося збирати численне насіння. Поки вона возилася, наставав ранок, співав півень і усе нечисте втрачало силу. На Поліссі при цьому засуджували: "Одо тобе робота на усю ноч". Маком оберігали худобу від пристрілу на Юрія, на Івана Купала, під час різдвяних святок. На Поділлі говорили, сіючи в хліву освяченим маком: "Як ви-дюк збереш, тоді в моїй худобкы годування забереш", "Мак-видюку, ти все бачиш, з сонцем вітром компонує, не допустити сюди злі сили".
По матеріалах medpravda.com
Категорія: Україна | Переглядів: 593 | Додав: administrator | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 1
1 Lonitra  
0
I love reading these articles bceuase they're short but informative.

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]